Hari ni dah hari ke 7 kita puasa ek...cepat je masa berlalu kan... Skrg masih lagi bertahan tak ke bazar ramadhan.hehe.. Semalam, kita berbuka biasa2 je awak... Dah takde nasik warna warni..hihi.. sampai Adhwa tanya, "nasik pink takde ke ibu?" huhu..Haru anak aku..
Tapi kan...semalam....kita buat resepi baru. Ayam goreng kicap madu. Sedap jugak rasa dia...(puji diri sendiri..hihih) Ada sikit2 rasa macam paprik tau..Nanti aku bagi resepi ye...Selain tu ada juga Ikan Siakap Masak Taucu dan sayur campur. Tu je menu berbuka kami semalam... Tu pun sedap juga..Yang penting anak2 suka dan makan banyak. Puas hati ibu masak!
Tapi kan...semalam....kita buat resepi baru. Ayam goreng kicap madu. Sedap jugak rasa dia...(puji diri sendiri..hihih) Ada sikit2 rasa macam paprik tau..Nanti aku bagi resepi ye...Selain tu ada juga Ikan Siakap Masak Taucu dan sayur campur. Tu je menu berbuka kami semalam... Tu pun sedap juga..Yang penting anak2 suka dan makan banyak. Puas hati ibu masak!
Ikan siakap masak taucu ni, aku buat macam sup, banyakkan kuahnya sebab bedak2 suka makan berkuah. Adhwa ngan Adnin suka hirup sup...So, masak kena ikur selera anak2 hokeh...
Ini je juadah berbuka kami semalam.... |
Di samping tu ada la sedikit kuih dan air. Semalam buat air teh 'o' ais madu + blackcurrent. Sedap oooo....tapi takde gambar. Sorry....
Resepi : Ayam Goreng Kicap Madu
Bahan2nya: -
Ayam bahagian dada (dipotong kecil2)
Bawang besar (dihiris bulat2)
Bawang putih (dititik)
Halia (dititik)
Serai (dititik)
Lada kisar @ cili boh
Cili merah (untuk hiasan)
Madu
Kicap pekat @ manis
Sos tiram
Garam secukup rasa
Bijan (optional)
Daun limau purut
Cara2nya: -
1) Goreng ayam terlebih dahulu dengan minyak yang banyak. Dah masak, angkat dan ketepikan.
2) Tumis sedikit lada kisar @ cili boh. Lada kisar cuma sesudu kecil sahaja lebih kurang.
3) Masukkan bawang besar, bawang putih dan halia.
4) Setelah agak garing, masukkan kicap pekat, sos tiram dan madu. Tambah sedikit air supaya tidak hangus.
5) Perasakan dengan garam dan sedikit bahan perisa.
6) Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan daun limau purut. Gaul sebati dan biarkan sampai agak kering.
7) Setelah masak, angkat dan taburkan cili merah yang telah dihiris halus dan bijan.
8) Siap untuk hidangan
P/s : Bahan2 semua tak ada sukatan sebab kita tak tau nak sukat macam mana...hihi.. Selalu kalau kita masak, main campak2 n agak2 ikut sedap rasa je. So, korang pun agak2 jugak la ye banyak mana nak guna bahan2 tu...I am sorry...:-)
Akhir kata, selamat mencuba....
No comments:
Post a Comment